Ta tiden tilbake – uten kjeft og mas!

Som mor til en tenåringsgutt, og bonusmor til en tenåringsjente, blir jeg ofte bekymret over hvor tilgjengelige de er til enhver tid, og hvor mye de taster på smartphonen sin. Mobilen går varm døgnet rundt – kidsa kan nesten ikke rusle fra kjøkkenet til badet uten å ha devicen i hånda.

Jeg har skrevet om dette temaet tidligere på bloggen, siden dette er noe jeg er opptatt av. For mobilbruken går utover tenåringenes søvnmønster, konsentrasjon og tilstedeværelse.Men hva kan så en mor gjøre? Masing og kjeftesmella skaper dårlig stemning. Mobilfrie soner og dager fungerer, men jeg legger jo merke til hvordan abstinensene råder og at dette er tiltak vi trer nedover hodene på dem.

Jeg tror det beste er å la ungdommen selv ta eierskap til saken. Slik at de kan erfare hva stillhet og fellesskap uten smartphonen kan gjøre med dem. Noe som igjen skaper motivasjon for å logge av i større grad.

Og det skal sies, vi har kommet et stykke på vei. I påsken spilte vi brettspill og hadde gode samtaler uten synlige eller hørbare mobiltelefoner. Det å ha mobilen på eller liggende på bordet under middagen har blitt uhørt i vår familie, noe det går automatikk i. Imidlertid har vi fortsatt et stykke å gå. Ikke minst kan vi foreldre bli enda flinkere til å legge bort telefonen oftere.

Med dette som utgangspunkt var det fint å kunne ha en spennende kafèsamtale med mindfulnessinstruktør og foredragsholder Gro Spieler i går. Om tenåringer og mobilavhengighet, og hva jeg som forelder faktisk kan gjøre selv.

Gro er en fascinerende og klok dame som har jobbet med mindfulness rettet mot barn og unge i flere år. Nå for tiden jobber hun spesielt med mindfulness på asylmottak rundt omkring i landet. Etter samtalen vår, satt jeg igjen med flere konkrete tips. Selv skal jeg prøve meg på flere av dem. Kanskje du vil ha nytte av dem også? Husk bare at hvert enkelt barn er forskjellig, og at det som fungerer for noen ikke fungerer for andre.

Du kan utforske tenåringen din på tur i skogen.

6 tips for hvordan du kan ta tiden med tenåringen tilbake, og ikke minst hvordan du kan grave frem skattene i ditt barn:

  1. Tenk over din egen smartphonebruk, og vær ærlig med deg selv. Hvor ofte henter du opp smartphonen fordi du «skal bare»? Tar du frem mobilen når du skal «slappe av»?Hvilket eksempel vil du sette for dine barn?
  2. Lær bort de stille stundene. Slik at barna kan kjenne på at det faktisk skjer noe selv om det er stille. Noe så enkelt som å ta med tenåringen ut på tur i skogen (uten mobil) kan gjøre underverker. Da får dere alenetid, og du kan utforske barnet ditt, gjerne gjennom at du tør å være stille.
  3. Pust! Så lite som tre dype magedrag om gangen kan ha stor effekt på ungdommen din.
  4. Innfør en fast rutine med å spise middag sammen, hver eneste dag. (Tenåringen har heller ikke vondt av å lage middag en gang i uka). La dette være dagens høydepunkt, selvsagt uten synlige smartphoner. Gro mener at en liten symbolsk overgang til måltidet kan være på sin plass. For eksempel at dere sitter sammen, og krysser armene foran brystet en liten stund, noe som har større effekt enn du kanskje tror. På denne måten krysses den venstre og høyre hjernehalvdelen. For som Gro sier, tenåringer som bruker smartphonen mye, får understimulerte høyre hjernehalvdeler. Den høyre hjernehalvdelen styrer som kjent det kreative, følelsene og ikke minst det «å være».
  5. Se barnet ditt! Sett deg ned med ham eller henne. Tenåringene fores daglig med informasjon, men hva liker de egentlig å gjøre? Hva er egentlig deres indre drivkraft, og det de virkelig er gode på? (Dette skrev jeg forresten om i forrige blogginnlegg). Er de gode på å lage nettsider eller kanskje har de anlegg for å spille et instrument? Kanskje er de glad i en idrett? Du kan hjelpe dem ved å bygge opp under interessen.
  6. Uten lek dør verden. Dette er navnet på ett av Gro sine prosjekter, og noe hun er veldig opptatt av. For hvorfor ikke bringe leken inn i relasjonen du har med din tenåring?Feks gjennom brettspill og høytlesning?

Hva tenker du? Hva er ditt neste steg for mer tid og tilstedeværelse med tenåringen din?

Mayka

Forfatter Mayka

FLERE INNLEGG AV Mayka

Gi tilbakemelding