Hva er din unnskyldning?

På øya Okinawa i Japan, lever de lengst på jorda. Forskere i Blue Zones har kommet til at årsaken til dette er at innbyggerne her mener at det viktigste i livet er å finne sitt ikigai, og å leve det ut. Dette kan gi hele syv års forventet lengre levetid, noe du kan lese mer om her. 

Ikigai handler om din indre drivkraft, det som får deg til å tikke. Ditt Ikigai får deg til å ville stå opp om morgenen, fordi du elsker det du gjør.

Og kanskje har du funnet ditt Ikigai, men du lever det ikke ut? Det at du ikke lever det ut, kan gjøre at du kjenner på ulike grader av tomhet, utbrenthet og meningsløshet, noe psykiater Carl G. Jung var opptatt av.Som han sa; «Utbrenthet er et adelsmerke, og vitner om at det er en edlere del i deg du ikke lever ut». Denne edlere delen er ditt ikigai.

Det er fort gjort at ditt ikigai forblir en drøm, fordi frykten for alt som kan gå galt en gang i fremtiden kommer inn og skygger over det hele. Det er fort gjort at du, ved å stadig fortelle deg selv historier du tror på, kommer inn i et mønster det er vanskelig å bryte. På den måten får du ikke utfoldet alle talentene dine, og du kan komme til å slå deg til ro med en situasjon du egentlig ikke er fornøyd med.

Indre drivkraft var noe jeg virkelig så, da jeg for noen år siden var på tur med gauchoen Orlando og hans datter i Andesfjellene. De levde og åndet for naturen.

For det er ofte de samme tankene som dukker opp gang på gang, som mørke skyer på himmelen. Her har jeg samlet noen av de unnskyldningene jeg ofte hører, og som jeg selv også har støttet meg til og trodd på.

Kjenner du deg igjen? Og hvilken av disse er de tre mest fremtredende unnskyldningene hos deg? Fortell meg gjerne om dem!

• Jeg kan ikke det, jeg har et økonomisk ansvar ovenfor familien.
• Jeg har ikke tid, jeg har mer enn nok med full jobb, familie og trening,
• Det kommer aldri til å gå!Det er ikke realistisk.
• Jeg er for gammel, det er for sent.
• Jeg er ikke god nok, jeg har ikke nok kompetanse, og det er for mange konkurrenter der ute.
• Jeg kommer til å mislykkes, jeg er ikke flink nok.
• Jeg vet ikke hva min lidenskap egentlig er.
• Hva kommer andre til å tenke om meg?
• Jeg er for lat, jeg klarer ikke å presse meg selv.

Husk: Mange av dem som nå faktisk lever ut sitt ikigai, har tenkt mange av de samme tankene som deg og trodd på flere av unnskyldningene som er listet opp over. Men de fant likevel sin vei. Det er selvsagt hardt arbeid som kreves når du skal gjøre slike endringer, og det kan ta sin tid.

Mayka

Forfatter Mayka

FLERE INNLEGG AV Mayka

Gi tilbakemelding